Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 147]

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Syty i bardzo smaczny sos mięsny do ryżu, makaronu, kaszy, ziemniaków czy wszelakich placów i klusek. Uniwersalny i oryginalny w smaku. Ziarenka gorczycy chrupią a mięso i grzyby są bardzo miękkie.

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

 

  • 700 g karkówki wieprzowej
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa
  • 2 cebule
  • 500 g boczniaków
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18

Sposób przygotowania:

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

ETAP 1:

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Karkówkę umyć osuszyć, pokroić w grube plastry a następnie w paski. Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i mąką.

ETAP 2:

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone boczniaki w paski. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić cebule.

ETAP 3:

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Do cebuli dodać karkówkę smażyć na rumiano.

ETAP 4:

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Dołożyć boczniaki, przemieszać, podlać wodą do wysokości składników. Dusić ok 10 min aż część wody wyparuje.

ETAP 5:

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Śmietanę wymieszać z musztardą francuską oraz paroma łyżkami gorącego wywaru z patelni.

ETAP 6:

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Sos przelać do dania, dusić do zgęstnięcia. Wsypać natkę pietruszki, wymieszać ( ew doprawić do smaku solą i pieprzem ja już nie doprawiałam). Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ryżem.