Sposób przygotowania:
Karkówka z boczniakami i musztardą francuskąETAP 1:
Karkówkę umyć osuszyć, pokroić w grube plastry a następnie w paski. Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i mąką.
ETAP 2:
Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone boczniaki w paski. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić cebule.
ETAP 3:
Do cebuli dodać karkówkę smażyć na rumiano.
ETAP 4:
Dołożyć boczniaki, przemieszać, podlać wodą do wysokości składników. Dusić ok 10 min aż część wody wyparuje.
ETAP 5:
Śmietanę wymieszać z musztardą francuską oraz paroma łyżkami gorącego wywaru z patelni.
ETAP 6:
Sos przelać do dania, dusić do zgęstnięcia. Wsypać natkę pietruszki, wymieszać ( ew doprawić do smaku solą i pieprzem ja już nie doprawiałam). Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ryżem.
BozenaMatuszczyk