Sposób przygotowania:
Gnocchi di patate - włoskie kluseczki ziemniaczane
Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie (nie gotować ich dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek).
Ugotowane ziemniaki należy obrać, a następnie przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.
Dodać mąkę, jajko, sól oraz pieprz z gałką muszkatołową - zgodnie z własnym smakiem.
Wszystkie składniki dokładnie i jak najszybciej zagnieść - nie wyrabiać.
Ciasto podzielić na kilka części i z każdej z nich uformować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na kawałki wielkością przypominające opuszek palca.
Za pomocą widelca lub specjalnej deseczki zrobić charakterystyczne rowki (można ten etap pominąć). Kluseczki gotować w uprzednio osolonym wrzątku - około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Ugotowane ziemniaki należy obrać, a następnie przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.
Dodać mąkę, jajko, sól oraz pieprz z gałką muszkatołową - zgodnie z własnym smakiem.
Wszystkie składniki dokładnie i jak najszybciej zagnieść - nie wyrabiać.
Ciasto podzielić na kilka części i z każdej z nich uformować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na kawałki wielkością przypominające opuszek palca.
Za pomocą widelca lub specjalnej deseczki zrobić charakterystyczne rowki (można ten etap pominąć). Kluseczki gotować w uprzednio osolonym wrzątku - około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
SylaUla
robaczek