Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gnocchi di patate - włoskie kluseczki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka. We Włoszech podaje się je z przeróżnymi sosami, mięsami , pesto, albo po polane masłem.

Gnocchi di patate - włoskie kluseczki ziemniaczane

Składniki:

Gnocchi di patate - włoskie kluseczki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi di patate - włoskie kluseczki ziemniaczane
Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie (nie gotować ich dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek).

Ugotowane ziemniaki należy obrać, a następnie przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.

Dodać mąkę, jajko, sól oraz pieprz z gałką muszkatołową - zgodnie z własnym smakiem.

Wszystkie składniki dokładnie i jak najszybciej zagnieść - nie wyrabiać.

Ciasto podzielić na kilka części i z każdej z nich uformować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na kawałki wielkością przypominające opuszek palca.

Za pomocą widelca lub specjalnej deseczki zrobić charakterystyczne rowki (można ten etap pominąć). Kluseczki gotować w uprzednio osolonym wrzątku - około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.