WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 776]

Gnocchi z rzeżuchą i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gnocchi to mięciutkie kluseczki ziemniaczane z dodatkiem serka ricotta. Podałam je z oliwą czosnkową i rzeżuchą.

Gnocchi z rzeżuchą i czosnkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gnocchi z rzeżuchą i czosnkiem

 

  • ok. 900g ugotowanych ziemniaków
  • 250g serka ricotta
  • 1,5szkl. mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz
  • pęczek rzeżuchy (mogą być inne zioła lub szpinak) + do posypania klusek
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 100ml. oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

Gnocchi z rzeżuchą i czosnkiem

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić. Wsypać mąkę, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Dodać serek ricotta i posiekaną rzeżuchę i zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na kilka części. Każdy kawałek ciasta uformować w wałek a potem za pomocą specjalnego noża do frytek kroić na kluski. Każdy klusek rolować na nożu żeby uzyskać ładny wzorek. Kluski ugotować w osolonej wodzie. Gotować kilka minut od wypłynięcia.

Na patelni rozgrzać olej. Przecisnąć do niego 4 ząbki czosnku i przesmażyć.

Olejem polać kluski i posypać posiekaną rzeżuchą.

Gnocchi z rzerzuchą i czosnkiem
Gnocchi ziemniaczane z serkiem ricotta z oliwą czosnkową i rzeżuchą
Gnocchi z rzerzuchą i czosnkiem
Gnocchi ziemniaczane z serkiem ricotta z oliwą czosnkową i rzeżuchą
Gnocchi z rzerzuchą i czosnkiem
Gnocchi ziemniaczane z serkiem ricotta z oliwą czosnkową i rzeżuchą