Sposób przygotowania:
Pieczonki Eli z kurczakiemprzygotowanie kurczaka
Ćwiartki kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oddzielić podudzia od udek i natrzeć przyprawą do drobiu.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano.
przygotowanie pozostałych składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Przesmażyć cebulę na tłuszczu ze smażenia kurczaka.
przygotowanie pozostałych składników cd
Kapustę pokroić w dużą kostkę. Zewnętrzne liście zostawić w całości.
przygotowanie pozostałych składników cd
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry.
przygotowanie pozostałych składników cd
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plastry.
przygotowanie kociołka
Do dużego kociołka ( 10 litrów ) wlać olej. Na dno wyłożyć całe liście kapusty. Na kapustę wyłożyć 1/3 ziemniaków, oprószyć przyprawami.
Na ziemniaki wyłożyć połowę kapusty i marchewki. Całość oprószyć przyprawami.
Na marchewkę wyłożyć połowę kurczaka. Wszystkie warstwy powtórzyć.
Na wierzch wyłożyć ostatnią część ziemniaków i oprószyć przyprawami. Kociołek przykryć i zakręcić.
Ustawić kociołek nad ogniskiem i dusić pieczonki około 2 godzin.
Smacznego!