Gnocchi (przepis podstawowy)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, pośrodku umieścić z

Gnocchi (przepis podstawowy)

Składniki:

Gnocchi (przepis podstawowy)

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi (przepis podstawowy)
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, pośrodku umieścić ziemniaki, zrobić wgłębienie, wbić jajko. Wyrabiać energicznie kilka minut. Uformować wałeczki o średnicy 1,5 cm, przeturlać po mące, kroić na kawałki ok. 2 cm. Każdą kluskę wygnieść widelcem lub tarką. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić, wrzucić gnocchi na wrzątek. Gotować do wypłynięcia, odcedzić, podawać z sosem.