mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gnocchi smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, szybkie i pożywne danie z sosem czosnkowym

Gnocchi smażone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gnocchi smażone

 

  • 300 g gnocchi: https://gotujmy.pl/gnocchi-w-trzech-kolorach,przepisy,142442.html
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sos czosnkowy:
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu i cukru

Sposób przygotowania:

Gnocchi smażone
Sos czosnkowy: Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Majonez mieszam ze śmietaną w miseczce, dodaję zmiażdżony czosnek. Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem, dokładnie mieszam.

Na patelni roztapiam dwie łyżki masła. Kluseczki gnocchi wkładam na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażę całość na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając wszystko drewnianą łopatką, aby nic nie przywarło do dna patelni. Gdy gnocchi będą wyraźnie zrumienione ze wszystkich stron, przekładam je na talerze, posypuję natką pietruszki i polewam sosem czosnkowym. Od razu podaję, aby danie nie wystygło.
Gnocchi smażone
proste i bardzo smaczne danie z kluseczek
Gnocchi smażone
Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucam kluseczki