iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Gnocchi w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepis na same gnocchi pochodzi z gazety choć dla mnie to przypomina zwykłe kopytka które w połączeniu z sosem smakowały pysznie.

Gnocchi w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gnocchi w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi w pomidorach
Ziemniaki wcześniej ugotować i wystudzić, następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać do nich jajko i 3/4 całej mąki, zagnieść gładkie ciasto. Podsypując pozostałą mąką stolnicę z ciasta utoczyć bardzo cieniutkie wałeczki które pociąć na 2 cm kawałki na każdym kluseczki zrobić widelcem wzorek. Przygotowane kluski ugotować w sporej ilości osolonej wody po ugotowaniu odcedzić z wody.Na patelni podgrzać 2 łyżki masła lub oleju, następnie dodać do niej startą na grubej tarce marchew i cienko pokrojoną cebulę ( cebulę kroimy jak kto woli w kostkę lub w piórka) posypujemy wszystko odrobiną soli i pieprzu i pod przykryciem dusimy do miękkości, kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory razem z sokiem i dolewamy około 1/2 szklanki wody, gotujemy kilka minut, aby pomidory lekko się rozpadły w trakcie doprawiamy do smaku solą, Pieprzem ziołowym, szczyptą soli i bazylią około 3/4 łyżeczki. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje to na koniec dodajemy odsaczony z zalewy groszek i mieszamy.Przygotowane kluseczki dodajemy do gorącego sosu i podgrzewamy kilka sekund, aby smaki sobą przeszły, podajemy gorące.
Gnocchi w pomidorach
Z ciasta utoczyć cienki wałek z którego pociąć kluski.
Gnocchi w pomidorach
Do miękkosci udusić marchew i cebulę.
Gnocchi w pomidorach
Na koniec do doprawionego sosu dodać groszek.
Gnocchi w pomidorach
Kluseczki dodać do gotowego sosu i wymieszać.