Sposób przygotowania:
Gnocchi w pomidorach
Ziemniaki wcześniej ugotować i wystudzić, następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać do nich jajko i 3/4 całej mąki, zagnieść gładkie ciasto. Podsypując pozostałą mąką stolnicę z ciasta utoczyć bardzo cieniutkie wałeczki które pociąć na 2 cm kawałki na każdym kluseczki zrobić widelcem wzorek. Przygotowane kluski ugotować w sporej ilości osolonej wody po ugotowaniu odcedzić z wody.Na patelni podgrzać 2 łyżki masła lub oleju, następnie dodać do niej startą na grubej tarce marchew i cienko pokrojoną cebulę ( cebulę kroimy jak kto woli w kostkę lub w piórka) posypujemy wszystko odrobiną soli i pieprzu i pod przykryciem dusimy do miękkości, kiedy warzywa zmiękną dodajemy pomidory razem z sokiem i dolewamy około 1/2 szklanki wody, gotujemy kilka minut, aby pomidory lekko się rozpadły w trakcie doprawiamy do smaku solą, Pieprzem ziołowym, szczyptą soli i bazylią około 3/4 łyżeczki. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje to na koniec dodajemy odsaczony z zalewy groszek i mieszamy.Przygotowane kluseczki dodajemy do gorącego sosu i podgrzewamy kilka sekund, aby smaki sobą przeszły, podajemy gorące.