Sposób przygotowania:
Gnocchi ziołowe w pomidorach
1. Wyszorowane ziemniaki ugotować (ze skórką) w lekko osolonej wodzie do miękkości, obrać i ugnieść na gładką masę. 2. Do ziemniaków dodać posiekane zioła i obie mąki oraz doprawić solą i pieprzem, szybko zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. 3. Z ciasta podłużny formować długi wałeczek, pokroić go na kawałeczki. Z każdego kawałka uformować owalną kluseczkę, środek każdej kluseczki docisnąć widelcem tworząc dekoracyjny wzorek. 4. Przygotować sos (np. w czasie gotowania ziemniaków do gnocchi): z umytych pomidorów zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekany czosnek, a po ok. 30 sekundach pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podlać niewielką ilością wody dusić pod przykryciem aż płyn zacznie zgęstnieć. Sos wystudzić i zmiksować blenderem.. Doprawić oregano i podgrzewać jeszcze 3-5 minut. 5. Gnocchi gotować w posolonym wrzątku przez ok. 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową, polać przygotowanym sosem i udekorować świeżą bazylią. Od razu podawać.