Sposób przygotowania:
Gnocchi w sosie pomidorowym
Ziemniaki oczyścić i ugotować w mundurkach.Gdy lekko ostygną obrać z łupin.Przecisnąć przez praskę.Przyprawić solą,pieprzem oraz bazylją. Wbić jajko,wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną.Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Stolnicę posypać mąką.Oderwać kawałek i uformować nieduży wałek.Kroić na mniejsze kawałeczki.Delikatnie przycisnąć widelcem.Wodę zagotować i lekko osolić.Wrzucić gnocchi.Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 2 minuty.Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerze.Po ostygnięciu delikatnie zasmażyć na oleju. Sos: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnuszku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić pokrojoną cebulę.Zasmażyć.Wsypać mąkę.W szklance wrzącej wody wymieszać kostkę rosołową. Przelać do zasmażanej cebuli.Dodać koncentrat pomidorowy,cukier i ketchup.Dokładnie wymieszać. Gnocchi polać sosem oraz posypać parmezanem lub żółtym serem.Obsypać koperkiem.Pomidora pokroić i ułożyć na talerzu wraz ze szczypiorkiem.