2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Gnocchi z sosem paprykowym

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kilka ziemniaków ,warzywa i przyprawy to wystarczy aby przygotować smaczny obiad....

Gnocchi z sosem paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gnocchi z sosem paprykowym

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi z sosem paprykowym
Ziemniaki oskrobać ,umyć i ugotować w osolonej wodzie odcedzić ,potłuc tłuczkiem zostawić do ostygnięcia.Najlepiej ugotować je dzień wcześniej lub gdy zostaną nam z poprzedniego dnia z obiadu,następnie zimne przecisnąć przez praskę .



Do purre dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną ,wbić jajo,oraz dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałki ,następnie zrobić małe kule o grubości 2 cm i lekko na środku rozgnieść widelcem.

Kluski wkładać porcjami do wrzącej osolonej wody i gotować około 2 minut aż do wypłynięcia.Wyjąć z wody łyżką cedzakową i osączyć .



Sos: Paprykę umyć ,przekroić na pół i wydrążyć ze środka nasiona,następnie pokroić w cienkie paseczki.Pomidory sparzyć wrzącą wodą ,obrać ze skórek i pokroić na nie duże kawałki.

Cebulę i czosnek obrać ,posiekać i zeszklić na oleju pod przykryciem około 4 minut po tym czasie dodać pomidory i paprykę doprawić ziołami i świeżym posiekanym majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.Na koniec zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozrobioną nie wielką ilością wody.



Pogotować chwilkę i odstawić . Gnocchi podawać z sosem.
Gnocchi z sosem paprykowym
z ugotowanych ziemniaków i mąki robimy ciasto na gnocchi
Gnocchi z sosem paprykowym
cebulkę i czosnek szklimy dodajemy paprykę i pomidory
Gnocchi z sosem paprykowym
pod koniec sos zagęszczamy i dodajemy świezy majeranek
Gnocchi z sosem paprykowym
gdy sos jest gotowy gotujemy kluseczki w osolonej wodzie