misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Gofrowy torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

super torcik z gofrów....

Gofrowy torcik truskawkowy

Składniki:

Gofrowy torcik truskawkowy

 

  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 7 dag maki pszennej
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • 15 dag truskawek
  • 300 ml śmietanę kremówki
  • 1 torebka zagęszczacza do śmietany
  • DO DEKORACJI:
  • wiórki kokosowe
  • drobne słodycze (perełki lub posypka cukrowa, kolorowe pastylki czekoladowe)

 

Sposób przygotowania:

Gofrowy torcik truskawkowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości z wodą cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru.
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtka.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio na pianę, ostrożnie wymieszać.
Gofrownice serduszkową rozgrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec aż wafle ładnie się zezłocą. Przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia, podzielić na pojedyncze serduszka.
Nierówne brzegi gofrów obciąć nożyczkami.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w kostkę. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem zagęszczacza.
Gofry smarować śmietaną, posypać pokrojonymi truskawkami i układać jeden na drugim, tak by powstał wysoki torcik.
Pozostałą śmietanę przełożyć do szprycy i wyciskać na wierzch obrysowując kontur serduszka. Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować dowolnymi drobnymi słodyczami.