Sposób przygotowania:
Gofrowy torcik truskawkowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości z wodą cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru.
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtka.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio na pianę, ostrożnie wymieszać.
Gofrownice serduszkową rozgrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec aż wafle ładnie się zezłocą. Przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia, podzielić na pojedyncze serduszka.
Nierówne brzegi gofrów obciąć nożyczkami.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w kostkę. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem zagęszczacza.
Gofry smarować śmietaną, posypać pokrojonymi truskawkami i układać jeden na drugim, tak by powstał wysoki torcik.
Pozostałą śmietanę przełożyć do szprycy i wyciskać na wierzch obrysowując kontur serduszka. Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować dowolnymi drobnymi słodyczami.
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtka.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio na pianę, ostrożnie wymieszać.
Gofrownice serduszkową rozgrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec aż wafle ładnie się zezłocą. Przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia, podzielić na pojedyncze serduszka.
Nierówne brzegi gofrów obciąć nożyczkami.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w kostkę. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem zagęszczacza.
Gofry smarować śmietaną, posypać pokrojonymi truskawkami i układać jeden na drugim, tak by powstał wysoki torcik.
Pozostałą śmietanę przełożyć do szprycy i wyciskać na wierzch obrysowując kontur serduszka. Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować dowolnymi drobnymi słodyczami.