Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Gofry bezglutenowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasto na gofry, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Gofry z przepisu wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Gofry bezglutenowe

Składniki:

Gofry bezglutenowe

 

  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry bezglutenowe

Przygotowanie ciasta:

Gofry bezglutenowe
Zmiksowane gotowe ciasto na gofry bezglutenowe

Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i dokładnie zmiksować na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli ciasto będzie za gęste, wlać mleka, jeśli za rzadkie dosypywać ciągle miksując po trochu mąki kokosowej.

Pieczenie:

Gofry bezglutenowe
Gofry w czasie pieczenia w gofrownicy

Wylewać na rozgrzane i posmarowane olejem płyty gofrownicy. Piec pięć minut. Podawać z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem, dżemem, czy owocami. Życzę smacznego!


Tagi:

gofry desery