Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 495]

Rogaliki z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z makiem, doskonałe na pyszne i wyjątkowe dni karnawałowe lub kolacje wigilijną. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.

Rogaliki z makiem

Składniki:

Rogaliki z makiem

Składniki na rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • ½ szk. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka maki pszennej

Składniki na ciasto:

Składniki dodatkowe:

  • 80 g masy makowej
  • 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

Rogaliki z makiem

I

1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

II

Rogaliki z makiem
Rozwałkowanie ciasta, krojenie w trójkąty , smarowanie masą makową i zwijanie w rogale.

3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Każdy kawałek smaruję masą makową i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

III

Rogaliki z makiem
Smaruje roztrzepanym widelcem jajkiem.

4. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

IV

5. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.
6. Gotowe.
7. Smacznego.