WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Gofry dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry dyniowe z pure z duszonej dyni na słodko, upieczone z cukrem. Podałam je z cukrem pudrem, dżemem i serkiem waniliowym.

Gofry dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry dyniowe

 

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki pure z dyni
  • 0,5szkl. mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gofry dyniowe

ETAP 1:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić z solą na sztywną pianę. Żółtko wrzucić do miski. Dodać cukier, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i pure z dyni (użyłam pure z duszonej dyni, wyszło rzadsze niż z dyni pieczonej więc z pieczonej dyni można dać więcej) i zmiksowałam wszystko mikserem na jednolite ciasto.

Na koniec wmieszać do ciasta pianę z białek. Gofrownicę rozgrzać i nakładać porcje ciasta. Piec kilka minut w zależności od mocy gofrownicy na złoty kolor.

Po upieczeniu wyłożyć gofry na kilka minut na metalową kratkę wtedy nabiorą chrupkości. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z cukrem pudrem, dżemem i serkiem waniliowym.

Gofry dyniowe
Gofry dyniowe w trakcie pieczenia w gofrownicy
Gofry dyniowe
Porcja ciasta dyniowego nałożona do gofrownicy
Gofry dyniowe
Zmiksowane ciasto na gofry dyniowe w misce
Gofry dyniowe
Piana ubita z białka z dodatkiem szczypty soli

Tagi:

deser gofry