Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Gofry jaglane z bitą śmietaną i żółtymi malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gofry z kaszą są nie tylko pyszne i chrupiące ale także zdrowe i sycące. Można je podać jako podwieczorek, deser lub kolację. Aby były mniej kaloryczne proponuję posmarować jogurtem greckim zamiast bitej śmietany

Gofry jaglane z bitą śmietaną i żółtymi malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry jaglane z bitą śmietaną i żółtymi malinami

 

 

Sposób przygotowania:

Gofry jaglane z bitą śmietaną i żółtymi malinami
Do miski wrzucić jogurt naturalny (niezbyt gęsty) dodać żółtka, miód i olej. Roztrzepać dokładnie. Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną i ponownie wymieszać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Odstawić na 10 minut. Białka ubić w osobnej misce. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Masę nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut aż gofry będą chrupiące. Wyjąć i przestudzić na kratce. Śmietanę 30% ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru. Nakładać na gofry, posypać malinami i kolorowym cukrem do dekoracji
Gofry jaglane z bitą śmietaną i żółtymi malinami
Do miski wrzucić jogurt naturalny (niezbyt gęsty) dodać żółtka, miód i olej. Roztrzepać dokładnie.
Gofry jaglane z bitą śmietaną i żółtymi malinami
Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną i ponownie wymieszać.
Gofry jaglane z bitą śmietaną i żółtymi malinami
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Odstawić na 10 minut. Białka ubić w osobnej misce. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Gofry jaglane z bitą śmietaną i żółtymi malinami
Masę nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut aż gofry będą chrupiące. Wyjąć i przestudzić na kratce.