kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry z twarożkiem i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry z twarożkiem i gruszką smakują wyśmienicie. Dodatek tartej czekolady, podkręcił ich smak. Polecam.

Gofry z twarożkiem i gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z twarożkiem i gruszką

Na ciasto :

  • 6 łyżek maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 8 łyżek z lekkim czubkiem mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Na masę :

  • 2 duże słodkie gruszki
  • 4 łyżki wody - do gotowania gruszek
  • 150 gram naturalnego twarożku
  • 2 ząbki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Gofry z twarożkiem i gruszką
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy, odstawiamy. Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy przez kilka minut. Gdy gruszki będą miękkie, przelewamy na cedzak i odsączamy z płynu.
Rozgrzewamy gofrownice, smarujemy olejem i pieczemy gofry. Gruszki przekładamy do miski i dodajemy twarożek, mieszamy.
Na upieczone gofry wykładamy przygotowany twarożek i posypujemy tartą czekoladą.
Gofry z twarożkiem i gruszką
Do miski wkładamy składniki na ciasto, miksujemy.
Gofry z twarożkiem i gruszką
Pokrojone gruszki gotujemy do miękkości.
Gofry z twarożkiem i gruszką
Do ugotowanych i odsączonych gruszek dodajemy twarożek
Gofry z twarożkiem i gruszką
Ciasto łyżką przekładamy do gofrownicy i pieczemy.