Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Gofry kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i proste gofry kokosowe w wersji bezglutenowej, bez cukru i nabiału. Podany z domową nutellą :)

Gofry kokosowe

Składniki:

Gofry kokosowe

 

  • 3 spore jajka (albo 4 mniejsze)
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Gofry kokosowe
Olej kokosowy troszkę zagrzać by był płynny.

W misce wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól i cynamon).

Jajka oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z olejem kokosowym i mlekiem. Mokre składniki wymieszać z suchymi.

Rozgrzać gofrownicę i natłuścić ją masłem klarowanym albo olejem kokosowym.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do przygotowanej masy i delikatnie połączyć.

Łyżką nałożyć masę na nagrzaną gofrownicę. Piec kilka minut na złoty kolor.

Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie domowa nutella)