slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Gofry marcepanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowite gofry na słodko z dodatkiem marcepanu. Gofry wyszły niezwykle aromatyczne i chrupiące. Idealne na słodkie śniadanie lub deser.

Gofry marcepanowe

Składniki:

Gofry marcepanowe

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g marcepanu

Sposób przygotowania:

Gofry marcepanowe
Marcepan dzień wcześniej wkładamy do lodówki. 

Marcepan kroimy w drobniutką kosteczkę, odkładamy. 
Do miski wlewamy jajka, jogurt, mleko i olej-mieszamy. Następnie wsypujemy oba cukry, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. 

Na koniec dodajemy pokrojony marcepan i delikatnie mieszamy łyżką.

Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy gofry na złoty kolor.

Smacznego.  

Tagi:

deser gofry