wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Gofry z dżemem jabłuszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gofry możemy podawać na różne sposoby. My najbardziej lubimy z dżemem

Gofry z dżemem jabłuszkowym

Składniki:

Gofry z dżemem jabłuszkowym

 

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka
  • dżem jabłkowy

Sposób przygotowania:

Gofry z dżemem jabłuszkowym
Żółtka oddzielamy od białka. Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i oliwę. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, na jednolitą masę. Ciasto nakładamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy. Po przygotowaniu smarujemy dżemem jabłkowym i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Tagi:

gofry desery