WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Gofry z malinami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry z malinami i bitą śmietaną to przepyszny deser dla dzieci i dorosłych idealny na każdą porę roku.

Gofry z malinami i bitą śmietaną

Składniki:

Gofry z malinami i bitą śmietaną

 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 śnieżka
  • 200 ml mleka
  • maliny
  • posypka cukrowa (pałeczki)
  • kilka kostek startej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Gofry z malinami i bitą śmietaną

ETAP 1:

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

Wbić do tego jajko, dolać olej i mleko /1 i 1/3 szkl.) i zmiksować na jednolite ciasto.

Gofrownicę rozgrzać i nakładać porcje ciasta. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu gofry wykładać na metalową kratkę by nabrały chrupkości. 200 ml zimnego mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę i ubić na sztywny krem.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycki i wyciskać na gofry. Ułożyć między śmietaną maliny. Gofry posypać posypką cukrową i startą mleczną czekoladą.

Tagi:

gofry