Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 977]

Muffinki keksowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Są to jedne z najszybszych muffinek, które z pewnością podbiją serce niejednego miłośnika keksów. Muffiny są mięciutkie i cudownie pachną, a przepis tak skomponowałam, aby łatwo było go zapamiętać.

Muffinki keksowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki keksowe

6 sztuk:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 jajko (duże)
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju

Dodatkowo:

  • 100g mieszanki keksowej

Opcjonalnie:

  • lukier/polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Muffinki keksowe

Masa:

Muffinki keksowe
Masę miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.

W misce połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Następnie należy wszystko razem wymieszać i na końcu dodać mieszankę keksową.

Wypełnianie papilotek:

Muffinki keksowe
Papilotki nie powinny całkowicie być wypełnione.

Formę do muffinek wysłać papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffinki keksowe
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Muffiny należy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Dekoracja:

Muffinki keksowe
Roztopiłam czekoladę i muffiny ozdobiłam mieszanką keksową.

Ostudzone muffiny udekorować lukrem lub polewą z czekolady.