Sposób przygotowania:
Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonymETAP 1
Pokrzywę sparzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie odciskamy. Tak przygotowaną drobno siekamy.
ETAP 2
Boczek kroimy w drobną kostkę. Pokrojony przysmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy do niego masło. Gdy masło się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 3
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, ser i przyprawy. Całość dokładnie miksujemy.
ETAP 4
Do gotowego ciasta dodajemy boczek wraz z wytopionym tłuszczem oraz pokrojoną pokrzywę. Całość ponownie miksujemy.
ETAP 5
Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy kolejno porcje ciasta.
Gdy gofry będą złociste i chrupiące wyjmujemy je i wykładamy na kratkę.
W trakcie jak gofry się pieką, na patelni przygotowujemy jajka sadzone.
Cieple gofry podajemy z usmażonymi jajkami i posiekanym szczypiorkiem.