jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Gofry zazwyczaj kojarzą się z słodkim daniem, dużą ilością bitej śmietany i owocami. Ich wytrawna odmiana to jednak świetny wynalazek, który jak najbardziej polecam!!!

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 1,5 szklanki mleka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 100 gram wędzonego boczku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 litrowa miska listków pokrzywy,
  • 3 łyżki startego sera żółtego

DODATKOWO

  • około 5 jajek do podania,
  • szczypiorek do posypania,
  • olej do usmażenia jajek,

Sposób przygotowania:

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym

ETAP 1

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym
Sparzoną pokrzywę przelewamy zimna woda i odciskamy

Pokrzywę sparzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie odciskamy. Tak przygotowaną drobno siekamy.

ETAP 2

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym
Przysmażony boczek studzimy

Boczek kroimy w drobną kostkę. Pokrojony przysmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy do niego masło. Gdy masło się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 3

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym
Składniki ciasta poza pokrzywa i boczkiem umieszczamy w misce

W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, ser i przyprawy. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 4

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym
Pokrzywę i boczek dodajemy pod koniec miksowania

Do gotowego ciasta dodajemy boczek wraz z wytopionym tłuszczem oraz pokrojoną pokrzywę. Całość ponownie miksujemy.

ETAP 5

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym
Rozgrzewamy gofrownice i pieczemy gofry

Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy kolejno porcje ciasta.

Gdy gofry będą złociste i chrupiące wyjmujemy je i wykładamy na kratkę.

W trakcie jak gofry się pieką, na patelni przygotowujemy jajka sadzone.

Cieple gofry podajemy z usmażonymi jajkami i posiekanym szczypiorkiem.


Tagi:

przystawka