mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wytrawne gofry z szynką, papryką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, chrupiące gofry o smaku pizzy.

Wytrawne gofry z szynką, papryką i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawne gofry z szynką, papryką i serem

 

  • 1 dużą czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g szynki
  • 150 sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżki soli
  • ćwierć łyżeczki chili
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Wytrawne gofry z szynką, papryką i serem
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładam do miski i mieszam. W drugiej misce mieszam mleko z jajkiem. Suche składniki łączę z mokrymi. Paprykę myję, wykrawam gniazda i kroję w kosteczkę. Szynkę także w kostkę kroję. Natkę pietruszki drobno siekam. Kukurydzę odsączam z zalewy. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa, ser i szynkę dodaję do ciasta, dokładnie mieszam. Wylewam ciasto do rozgrzanej gofrownicy i smażę gofry. Podaję na gorąco z ulubionym sosem (np. salsa lub ketchupem).
Wytrawne gofry z szynką, papryką i serem
Paprykę i szynkę kroję w kostkę, kukurydzę osączam, ser ścieram
Wytrawne gofry z szynką, papryką i serem
W misce mieszam mąkę, proszek, przyprawy, olej, dodaję mleko i jajko
Wytrawne gofry z szynką, papryką i serem
Do ciasta w misce wsypuję pokrojone warzywa, szynkę i ser
Wytrawne gofry z szynką, papryką i serem
Do rozgrzanej gofrownicy wkładam ciasto i smażę gofry