WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Gofry z salsą truskawkowo - brzoskwiniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące ciepłe gofry o lekko pomarańczowym posmaku podane z salsą przygotowaną ze świeżych truskawek i brzoskwiń. Są pyszne jako deser na ciepłe dni.

Gofry z salsą truskawkowo - brzoskwiniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z salsą truskawkowo - brzoskwiniową

 

  • 1 jajko
  • ok. 1szkl. maki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 0,5szkl. mleka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego do ciast
  • 2-3 brzoskwinie świeże
  • kilkanaście świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Gofry z salsą truskawkowo - brzoskwiniową

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Wbić jajko. Wlać olej i mleko.

Dodać zapach pomarańczowy. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli takie nie jest, dosypać jeszcze trochę mąki. Porcje ciasta wlewać do rozgrzanej gofrownicy. Smażyć na lekko brązowy kolor. Wykładać na metalową kratkę.

Brzoskwinie umyć i osuszyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w podobną kostkę.

Dodać do brzoskwiń. Owoce posypać łyżeczką cukru i dobrze wymieszać. Salsę nakładać na upieczone gofry.

Gofry z salsą truskawkowo - brzoskwiniową
Salsa truskawkowo - brzoskwiniowa wymieszana z odrobiną cukru
Gofry z salsą truskawkowo - brzoskwiniową
Gofry po upieczeniu wyjęte na metalową kratkę
Gofry z salsą truskawkowo - brzoskwiniową
Porcja gofrów po upieczeniu przed wyłożeniem na kratkę
Gofry z salsą truskawkowo - brzoskwiniową
Rozrobione ciasto na gofry przed wlaniem do gofrownicy

Tagi:

gofry deser owoce