Sposób przygotowania:
Koperkowe kopytka
Ziemniaki obrać i ugotować,po ugotowaniu odcedzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części.
Z ciasta wyjąć 1/4 część ziemniaków, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i drobno poszatkowany koperek świeży.
Dodać sól, wodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Z ciasta odrywać porcje i uformować nie za gruby wałek i kroić kluski pod skosem w formie kopytek.
Tak przygotowane kopytka gotować w osolonej wodzie około 3 -5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnie płomień ognia zmniejszyć, a kopytka od czasu do czasu delikatnie przemieszać.
Z ciasta wyjąć 1/4 część ziemniaków, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i drobno poszatkowany koperek świeży.
Dodać sól, wodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Z ciasta odrywać porcje i uformować nie za gruby wałek i kroić kluski pod skosem w formie kopytek.
Tak przygotowane kopytka gotować w osolonej wodzie około 3 -5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnie płomień ognia zmniejszyć, a kopytka od czasu do czasu delikatnie przemieszać.
gusia1000