BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Koperkowe kopytka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj serwuję śląskie kluski z dodatkiem koperku świeżego i pokrojone w formie kopytek. Kluski bardzo smaczne i pulchne. Posmakowały domownikom no i gościom

Koperkowe kopytka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Koperkowe kopytka

 

Sposób przygotowania:

Koperkowe kopytka
Ziemniaki obrać i ugotować,po ugotowaniu odcedzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części.

Z ciasta wyjąć 1/4 część ziemniaków, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i drobno poszatkowany koperek świeży.

Dodać sól, wodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Z ciasta odrywać porcje i uformować nie za gruby wałek i kroić kluski pod skosem w formie kopytek.

Tak przygotowane kopytka gotować w osolonej wodzie około 3 -5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnie płomień ognia zmniejszyć, a kopytka od czasu do czasu delikatnie przemieszać.
Koperkowe kopytka
Ziemniaki obrać opłukać a następnie ugotować z odrobiną soli
Koperkowe kopytka
Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić a następnie przecisnąć przez praskę
Koperkowe kopytka
Koperek świeży po opłukaniu i osuszeniu drobno poszatkować
Koperkowe kopytka
Z przeciśniętych ziemniaków wyjąć 1/4 części ciasta a w puste miejsce dosypać mąki ziemniaczanej ,dodać wodę,sól i dokładnie wymieszać
Koperkowe kopytka
Odrywać po części ciasta zrobić rulon i kroić pod skosem kluski
Koperkowe kopytka
Tak przygotowane kopytka gotować w osolonej wodzie