SUPERPRZEPIS

Gofry ze śmietaną i truskawkami

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Gofry ze śmietaną i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Na deser gofry z truskawkami i śmietaną . Sezon czerwonych wspaniałości trwa. Inspiracją dla mnie był przepis zbysiowej z jej bloga.

Składniki:

Gofry ze śmietaną i truskawkami

Składniki na ciasto gofr-owe:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 3 jajka
  • oleju 125 ml
  • ½ szklanki ksylitolu
  • Napój ryżowy o smaku naturalnym 400 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Gofry ze śmietaną i truskawkami

Wykonanie ciasta na gofry:

Do misy wlewamy napój ryżowy. Wbijamy jaja całe. Miksujemy na największych obrotach, w trakcie miksowania wsypujemy ksylitol. Nadal miksujemy, dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia. Nadal miksujemy , wlewamy olej rzepakowy i jeszcze chwilka i mamy gotowe ciasto.
Po upieczeniu zostawiamy gofry do ostudzenia.

Dodatek do gofrów:

Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami ksylitolu. Przekładamy ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. Wyciskamy śmietanę. Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w plasterki.
Dekorujemy śmietaną, układamy jak się nam podoba. Podajemy zaraz po nałożeniu śmietany i truskawek.

Gofry ze śmietaną i truskawkami
Do misy wlewamy napój ryżowy Wbijamy jaja całe.
Gofry ze śmietaną i truskawkami
Nadal miksujemy , wlewamy olej rzepakowy i jeszcze chwilka i mamy gotowe ciasto.