reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gofry ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Często zostają nam ziemniaki, dobrze że są wszechstronne i można zrobić z nich wiele dlatego dzisiaj polecam gofry.

Gofry ziemniaczane

Składniki:

Gofry ziemniaczane

 

 

 

 

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • 2 łyżki oleju do ciasta

 

  • olej do smarowania maszynki

Sposób przygotowania:

Gofry ziemniaczane
Ziemniaki najlepiej z poprzedniego dnia mielimy w maszynce do mięsa ( musi być gładka konsystencja) Dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Konsystencja podobna do zwykłych gofrów. Pieczemy na rumiano- u mnie to 3-4 minuty, ale to już zależy od gofrownicy. Z tej porcji wyszło mi 9 gofrów.