kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na wytrawne gofry. Przygotowane z gotowanych ziemniaków i puree z dyni, filetów śledziowych w oleju z dodatkiem zielonego koperku. Polecam.

Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju

 

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 surowe jajko
  • 1 puszka filetów śledziowych w oleju rzepakowym ( 170 g )
  • 6 - 8 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól paprykowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju
Koperek myjemy i osuszamy z wody na papierowym ręczniku, kroimy na drobno. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i dodajemy puree dyniowe i pokrojony koperek. Dokładamy filety śledziowe z puszki razem z olejem, surowe jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Gofrownice smarujemy olejem i rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry z obu stron na rumiany kolor. Upieczone gofry przekładamy na metalową kratkę.
Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju
Do ziemniaków dodajemy puree z pieczonej dyni.
Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju
Umyty i osuszony z wody koperek, kroimy.
Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju
Do składników w misce dodajemy filety śledziowe.
Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju
Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju
Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy.
Gofry ziemniaczano - dyniowe ze śledziem w oleju
Na metalową kratkę przekładamy upieczone gofry.