Sposób przygotowania:
Gołąbki
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do wrzącej wody, po wyjęciu z wody odcedzić poszczególne liście, grube liście pobić tłuczkiem, ryż opłukać i ugotować na szybko w osolonej wodzie (ryż można użyć z woreczka). Mięso połączyć z ryżem i jajem, przyprawić solą, pieprzem. Wyrobioną masę nakładać na liście, zaginać brzegi i zawijać w ciasny rulonik. Gołąbki ułożyć na płaskim rondlu (2-3 warstwy) kostkę przyprawy, rozpuścić w szklance wody, i wlać do rondla. Gołąbki udusić do miękkości, uzupełniając odparowaną wodę. Podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym, lub białym śmietanowym.
Magdusia1312
Gość
elutka
to jest przepis w jednej rodz. jest 2 osoby a w innej 6 -sami najlepiej wiemy co do ilości