Sposób przygotowania:
Gołąbki
Z kapusty wyciąć głąb, całą główkę włożyć do wrzącej, osolonej wody. Po paru minutach zdejmować sparzone liście. Po przestudzeniu ściąć z każdego liścia gruby nerw. Pieczarki zetrzeć na tarce, poddusić na maśle. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i również poddusić na maśle. Ryż ugotować na sypko. Mięso mielone wymieszać z rozdrobnionym mięsem z konserwy. Dodać ryż, pieczarki, cebulę, przyprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Liście kapusty napełniać farszem, zawijać gołąbki i układać ciasno w garnku. Na spód garnka kładziemy specjalną metalową podstawkę, aby uniknąć przypalenia. Gołąbki w garnku zalać bulionem, na wierzchu poukładać liście kapusty. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Można podawać na różne sposoby, ja podaję najczęściej z musztarda lub keczupem.