Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne na obiad w środku tygodnia.

Gołąbki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki

 

  • 1 kg mięso mielone,
  • 1 głowa kapusta,
  • 1-2 sztuki jajko,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1 sztuka cebula,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 woreczek ryż

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Kapustę należy włożyć do wrzątku i gotować zdejmując odchodzące z niej liście. Mięso mielone połączyć z jajkiem, posiekaną drobno cebulą, ugotowanym ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać. Gołąbki układać w garnku i zalać wywarem z gotowania kapusty. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę. Sos zaprawić pod koniec gotowania mąką i koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gołąbki
Gołąbki, gołąbki w sosie pomidorowym