Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Gulasz z polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki w przygotowaniu, sycący i bardzo smaczny gulasz z mięciutkiej polędwiczki wieprzowej. Idealny na zimowy obiad.

Gulasz z polędwiczki

Składniki:

Gulasz z polędwiczki

 

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa o wadze około 60 dag
  • 2 duże cebule
  • 3 duże marchewki
  • 0,5 l bulionu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+5 łyżek zimnej wody
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z polędwiczki

Przygotowanie mięsa:

Gulasz z polędwiczki
Pokrojona i doprawiona polędwiczka wieprzowa

Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, usunąć błonki. Polędwiczkę pokroić w paseczki i zasypać papryką, suszonymi pomidorami, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Przesmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.

Przygotowanie pozostałych składników:

Gulasz z polędwiczki
Pokrojona w kostkę cebula potrzebna do gulaszu

Dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, smażyć aż się zrumieni. Wlać bulion, dodać zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Kończenie dania:

Gulasz z polędwiczki
Gotujący się gulasz z polędwiczki wieprzowej z marchewką

W tym czasie marchew obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do gulaszu. Gotować do miękkości marchwi. Szybko mieszając zawartość garnka dodać śmietanę i zagotować. Dodać skrobię wymieszaną z wodą i mieszać, aż sos zgęstnieje. Sos w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Życzę smacznego!