Sposób przygotowania:
Gulasz z polędwiczkiPrzygotowanie mięsa:
Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, usunąć błonki. Polędwiczkę pokroić w paseczki i zasypać papryką, suszonymi pomidorami, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Przesmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Przygotowanie pozostałych składników:
Dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, smażyć aż się zrumieni. Wlać bulion, dodać zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kończenie dania:
W tym czasie marchew obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do gulaszu. Gotować do miękkości marchwi. Szybko mieszając zawartość garnka dodać śmietanę i zagotować. Dodać skrobię wymieszaną z wodą i mieszać, aż sos zgęstnieje. Sos w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Życzę smacznego!