Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowymPrzygotowanie kapusty:
Kapustę gotować we wrzątku przez pół godziny. Odstawić aby całkowicie ostygła.
Faszerowanie
Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać. Z kapusty oderwać wierzchnie liście i wyłożyć nimi spód garnka. Na pozostałe liście ułożyć po kopiastej łyżce farszu.
Zawijanie gołąbków.
I zawinąć tak aby nie wystawał farsz.
Gotowanie:
Włożyć gołąbki do garnka i zalać bulionem. Gotować pół godziny.
Przygotowanie składników do sosu:
Na patelni roztopić masło. Wrzucić drobno posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę grzyby (jeżeli są mrożone oczywiście należy je wcześniej rozmrozić). Doprawić obficie pieprzem i smażyć często mieszając przez 5 minut.
Kończenie dania:
Gołąbki wyłowić z garnka, liście wierzchnie wyrzucić. Do garnka dodać zawartość patelni. Stopniowo, ciągle mieszając wlewać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić z odrobiną wody. Ciągle mieszając zawartość garnka powoli wlewać. Zagotować. Dodać gołąbki i gotować jeszcze dziesięć minut. Życzę smacznego!