Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miła i smaczna odmiana dla tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym :) Danie jest sycące i bardzo aromatyczne.

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym

Gołąbki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 800 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g kaszy ugotowanej bulgur
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz

Sos:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 250 g obgotowanych grzybów (mogą być mrożone)
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 duża, biała cebula
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym

Przygotowanie kapusty:

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym
Ugotowana główka kapusty w trakcie studzenia

Kapustę gotować we wrzątku przez pół godziny. Odstawić aby całkowicie ostygła.

Faszerowanie

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym
Liście kapusty w trakcie faszerowania mięsnym farszem

Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać. Z kapusty oderwać wierzchnie liście i wyłożyć nimi spód garnka. Na pozostałe liście ułożyć po kopiastej łyżce farszu.

Zawijanie gołąbków.

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym
Gołąbek przed ugotowaniem w pysznym sosie

I zawinąć tak aby nie wystawał farsz.

Gotowanie:

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym
Pyszne gołąbki w garnku przed ugotowaniem

Włożyć gołąbki do garnka i zalać bulionem. Gotować pół godziny.

Przygotowanie składników do sosu:

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym
Grzybki i cebulka w trakcie podsmażania na patelni

Na patelni roztopić masło. Wrzucić drobno posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę grzyby (jeżeli są mrożone oczywiście należy je wcześniej rozmrozić). Doprawić obficie pieprzem i smażyć często mieszając przez 5 minut.

Kończenie dania:

Gołąbki z mięsem i bulgurem w sosie grzybowym
Pyszny i aromatyczny grzybowy sos do gołąbków

Gołąbki wyłowić z garnka, liście wierzchnie wyrzucić. Do garnka dodać zawartość patelni. Stopniowo, ciągle mieszając wlewać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić z odrobiną wody. Ciągle mieszając zawartość garnka powoli wlewać. Zagotować. Dodać gołąbki i gotować jeszcze dziesięć minut. Życzę smacznego!