Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Gołąbki bez zawijania własnego pomysłu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne gołąbki bez konieczności zawijania ani kupowania dodatków w torebce ;) Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na 8 gołąbków.

Gołąbki bez zawijania własnego pomysłu

Składniki:

Gołąbki bez zawijania własnego pomysłu

 

  • 400-500 g mięsa mielonego
  • pół małej kapusty białej
  • 100g ryżu
  • jajko kurze
  • pół cebulki
  • sól i pieprz
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • ok. 3 łyżek mleka
  • bułka tarta
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania własnego pomysłu
Ugotuj 100g czyli jedną torebkę ryżu wg instrukcji na opakowaniu i ostudź go. Drobno posiekaj kapustę, cebulkę jeszcze drobniej. W dużej misce wymieszaj mięso z cebulką, kapustą, ryżem, solą, pieprzem, papryką i mlekiem, wbij jajko. Następnie dodawaj stopniowo tartej bułki, aż konsystencja mieszaniny pozwoli na ulepieniu ośmiu dużych, podłużnych kotletów. Podsmaż je na dużej patelni najpierw z jednej strony. Kiedy przełożysz je na drugą stronę, zalej je prostym sosem pomidorowym: przecier pomidorowy rozmieszaj z mąką w dwóch szklankach wody. Kiedy sos zgęstnieje, gołąbki są gotowe. Polecam z cukinią na cebuli i kapuście. SMACZNEGO!