Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania wg Megg
Kapustę drobno poszatkować. Do kapusty dodać surowe mięso, surowy ryż, kaszę manną, jajka, paprykę słodką i ostrą, vegetę, pieprz oraz sól i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Z powstałej masy formować gołąbki tak jak kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. W garnku zagotować wodę z koncentratem pomidorowym, pieprzem oraz solą i vegetą, a następnie włożyć podsmażone gołąbki i dusić na małym ogniu 40 min. Po tym czasie gołąbki wyjąć a z pozostałej wody z koncentratem przygotować sos. Jeśli jest zbyt rzadki to zagęścić odrobiną mąki, a następnie dodać paprykę ostrą, suszoną bazylię i doprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą. Sos powinien być dość ostry. Tak przygotowane gołąbki podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.