Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na obiad polecam pyszne gołąbki z pieczarkami ryżem, podane z sosem pieczarkowym i dużą ilością szczypiorku. Gołąbki są bez mięsa, więc idealne dla osób nie jedzących mięsa. Nam bardzo smakowały w takiej wersji. Trochę pracy przy nich jest, ale warto

Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem

Składniki:

Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem

Na gołąbki:

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 30 dag białego ryżu
  • 2 duże cebule
  • 50 dag pieczarek
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia

Sos pieczarkowy:

Dodatkowo:

  • szczypiorek według uznania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem
1. Farsz:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, również smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Do ryżu dodajemy cebulę i pieczarki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.

2. Kapusta:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Kapustę płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i wkładamy kapustę. Podczas gotowania zdejmujemy po jednym liściu. Liście układamy na sitku. Następnie z liści wycinamy grubsze włókna. Liście studzimy.

3. Zawijanie:

Na tak przygotowane liście nakładamy porcje farszu i dokładnie zawijamy.

4. Duszenie:

Gołąbki układamy w większym garnku lub na głębokiej patelni. Podlewamy gorącą wodą, lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Nadmiar wody odparowujemy. Gołąbki studzimy.

5. Sos:

Pieczarki obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma być tylko lekko zeszklona, następnie dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Do miękkich warzy dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

6. Podanie:

Gołąbki odsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk gołąbków.

Ocet nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu liście nie będą się rwały.