Sposób przygotowania:
Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem
1. Farsz:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, również smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do ryżu dodajemy cebulę i pieczarki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
2. Kapusta:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Kapustę płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i wkładamy kapustę. Podczas gotowania zdejmujemy po jednym liściu. Liście układamy na sitku. Następnie z liści wycinamy grubsze włókna. Liście studzimy.
3. Zawijanie:
Na tak przygotowane liście nakładamy porcje farszu i dokładnie zawijamy.
4. Duszenie:
Gołąbki układamy w większym garnku lub na głębokiej patelni. Podlewamy gorącą wodą, lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Nadmiar wody odparowujemy. Gołąbki studzimy.
5. Sos:
Pieczarki obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma być tylko lekko zeszklona, następnie dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Do miękkich warzy dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
6. Podanie:
Gołąbki odsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk gołąbków.
Ocet nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu liście nie będą się rwały.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, również smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do ryżu dodajemy cebulę i pieczarki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
2. Kapusta:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Kapustę płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i wkładamy kapustę. Podczas gotowania zdejmujemy po jednym liściu. Liście układamy na sitku. Następnie z liści wycinamy grubsze włókna. Liście studzimy.
3. Zawijanie:
Na tak przygotowane liście nakładamy porcje farszu i dokładnie zawijamy.
4. Duszenie:
Gołąbki układamy w większym garnku lub na głębokiej patelni. Podlewamy gorącą wodą, lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Nadmiar wody odparowujemy. Gołąbki studzimy.
5. Sos:
Pieczarki obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma być tylko lekko zeszklona, następnie dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Do miękkich warzy dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
6. Podanie:
Gołąbki odsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk gołąbków.
Ocet nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu liście nie będą się rwały.
Babeczka35
U nas ostatnio często goszczą bezmięsne dania. Jedna z moich córek jest wegetarianką i nie je mięs i ryb. Te gołąbki bardzo jej smakowały, więc polecam :)