iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Goląbki brokułowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię eksperymentować w kuchni i dodawać oraz zmieniać składniki oraz przyprawy. Te gołąbki są naprawdę smaczne.

Goląbki brokułowe

Składniki:

Goląbki brokułowe

 

  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 1/2 średnich brokułów,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej.
  • Wywar:
  • 2 litry wody,
  • 2 marchewki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebulka,
  • 1 pietruszka korzeniowa,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Goląbki brokułowe
Kapustę gotujemy zdejmując kolejno liście, brokuły, ryż gotujemy na miękko. Brokuły i paprykę siekamy, mieszamy mięso z ryżem, brokułami, paprykę, ścieramy cebulę, solimy, pieprzymy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, koper wyrabiamy masę. W każdego liścia nakładamy porcję farszu, zwijamy liścia z farszem. Doprowadzamy do wrzenia wodę, wrzucamy pokrojone marchewki, cebulę, pietruszkę, listki, ziele, dodajemy koncentrat solimy, wrzucamy gołąbki, gotujemy około 40 minut, należy zachować ostrożność aby się nie rozpadły, dla pewności można związać nićmi.