rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Gołąbki Teściowej (gotowane)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dużo rzeczy w kuchni robiłam sama, ale gołąbków nigdy. Tym razem do dyspozycji miałam Teściową i robiłyśmy wg jej przepisu.

Gołąbki Teściowej (gotowane) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki Teściowej (gotowane)

 

  • Na ok 50 sztuk:

 

  • 3 duże główki kapusty
  • 1.5 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
  • 1.20kg ryżu długoziarnistego dobrej jakości
  • 4 cebule
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 (ok 10g) opakowania pieprzu mielonego (ilość zależy od naszych upodobań)
  • ok 30 dkg słoniny
  • maga

Sposób przygotowania:

Gołąbki Teściowej (gotowane)

Gotowanie kapusty

Gołąbki Teściowej (gotowane)
Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy tak by liście zmiękły

Z kapusty odrywamy pierwsze liście i myjemy z wierzchu. Ostrym noże wycinamy ze środka głąb. Każdą główkę zanurzyć wyciętą częścią do spodu we wrzącej wodzie i gotować ok 5 minut. Po tym czasie główkę obrócić i gotować kolejne 5, powoli wyciągając widelcem pierwsze liście. Z każdej główki ściągamy kilkanaście największych, a mniejsze pozostawiamy do wyścielania dna i wierzchu naczynia.

Przygotowanie liści

Gołąbki Teściowej (gotowane)
Z każdego liścia musimy delikatnie odciąć zgrubienie

Liście pozostawiamy do obeschnięcia, z każdego odcinamy zgrubienie, tak jak na zdjęciu.

Przygotowanie farszu

Gołąbki Teściowej (gotowane)
Ugotowany ryż łączymy z mięsem mielonym z łopatki i doprawiamy do smaku

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę rumienimy na 1/2 kostki masła oraz 1/2 kostki margaryny. Oba składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą (ok 2 łyżki) oraz pieprzem (ok 10g). Mieszamy.

Zwijanie

Gołąbki Teściowej (gotowane)
Farsz nakładamy na środek liścia a następnie zwijamy go jak krokieta

Farsz nakładamy na środek liścia, zwijamy najpierw boki do środka, a następnie w rulon.

Przygotowanie garnka

Gołąbki Teściowej (gotowane)
Dno garnka wykładamy paskami słoniny oraz liścmi kapusty i podlewamy odrobiną wody

Duży garnek wykładamy na spodzie paskami słoniny oraz mniejszymi liśćmi kapusty. Podlewamy ok szklanką zimnej wody.

Układanie gołąbków

Gołąbki Teściowej (gotowane)
Gołąbki ciasno układamy obok siebie a przed każdym kolejnym ułożeniem następnej warstwy polewamy odrobiną przyprawy w płynie

Na tak przygotowany spód układamy ciasno obok siebie gołąbki. Każdą warstwę polewamy odrobiną przyprawy w płynie (maga) i układamy kolejną. (Pozostawiamy ok 6 cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.

Gotowanie

Gołąbki Teściowej (gotowane)
Ułożone gołąbki ponownie przyrywamy liśćmi kapusty i gotujemy na wolnym ogniu

Od momentu zagotowania gotujemy ok 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym (pieczarkowym). Taką ilość gołąbków najlepiej rozłożyć do dwóch mniejszych garnków. Będziemy mieć pewność, że mięso jest na pewno dobrze dogotowane.

Odgrzewanie gołąbków: W piekarniku lub na patelni (na małej ilości oleju), pod przykryciem.


Tagi:

gołąbki