Sposób przygotowania:
Gołąbki Teściowej (gotowane)Gotowanie kapusty
Z kapusty odrywamy pierwsze liście i myjemy z wierzchu. Ostrym noże wycinamy ze środka głąb. Każdą główkę zanurzyć wyciętą częścią do spodu we wrzącej wodzie i gotować ok 5 minut. Po tym czasie główkę obrócić i gotować kolejne 5, powoli wyciągając widelcem pierwsze liście. Z każdej główki ściągamy kilkanaście największych, a mniejsze pozostawiamy do wyścielania dna i wierzchu naczynia.
Przygotowanie liści
Liście pozostawiamy do obeschnięcia, z każdego odcinamy zgrubienie, tak jak na zdjęciu.
Przygotowanie farszu
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę rumienimy na 1/2 kostki masła oraz 1/2 kostki margaryny. Oba składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą (ok 2 łyżki) oraz pieprzem (ok 10g). Mieszamy.
Zwijanie
Farsz nakładamy na środek liścia, zwijamy najpierw boki do środka, a następnie w rulon.
Przygotowanie garnka
Duży garnek wykładamy na spodzie paskami słoniny oraz mniejszymi liśćmi kapusty. Podlewamy ok szklanką zimnej wody.
Układanie gołąbków
Na tak przygotowany spód układamy ciasno obok siebie gołąbki. Każdą warstwę polewamy odrobiną przyprawy w płynie (maga) i układamy kolejną. (Pozostawiamy ok 6 cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
Gotowanie
Od momentu zagotowania gotujemy ok 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym (pieczarkowym). Taką ilość gołąbków najlepiej rozłożyć do dwóch mniejszych garnków. Będziemy mieć pewność, że mięso jest na pewno dobrze dogotowane.
Odgrzewanie gołąbków: W piekarniku lub na patelni (na małej ilości oleju), pod przykryciem.
Magdalena88
Holly
Dinah
Marika-