Gołąbki w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne dość łatwe wbrew pozorom do przygotowania,gołąbki w młodej kapuście z tartymi warzywami doskonałe jako danie główne podane z ziemniakami i z sosem pomidorowym do tego przystawka.

Gołąbki w młodej kapuście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki w młodej kapuście

 

  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 2 woreczki ryżu ( nie parboiled )
  • 3 marchewki
  • 1/2 selery
  • 1 pietruszka
  • Przyprawy -sól,vegeta ,delikat czerwony,pieprz
  • Garść zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Gołąbki w młodej kapuście
Kapustę całą główkę gotujemy 10 minut aby zmiękły liście i można z nich było formować gołąbki(młodą 10 minut,starą 30 minut) Do mięsa mielonego dodajemy startą marchew,seler,pietruszkę ,przyprawy i ugotowany według przepisu ryż (musi być zimny) Wszystko razem mieszamy i formujemy w kształcie kotleta mielonego Zawijamy w obgotowane liście Dno garnka można wyłożyć liśćmi od kapusty lub folią aluminiową i na nich układać gołąbki Zalać bulionem z jednej kostki (zależy ile sztuk gotujemy z tej porcji wyszło 14 dużych sztuk Na każdego gołąbka kładę po plasterku masła są smaczniejsze Gotujemy 15-20 minut Podajemy z sosem pomidorowym Smacznego...
Gołąbki w młodej kapuście
Etap 1
Gołąbki w młodej kapuście
Etap 2