WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone gołąbki w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki w nieco innym wydaniu, z mięsno - warzywnym farszem w pysznych liściach młodej kapusty. Baz tradycyjnego sosu pomidorowego, zapiekane w piekarniku.

Pieczone gołąbki w młodej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone gołąbki w młodej kapuście

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki w młodej kapuście
W główce młodej kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do wrzątku. Stopniowo zdejmujemy z niej sparzone liście i delikatnie ścinamy wystające nerwy. Ryż gotujemy na lekko twardo i studzimy. Mięso zagniatamy z jajkami, dodajemy ryż i starte na grubej tarce marchew z pietruszką. Doprawiamy dosyć mocno i dokładnie zagniatamy. Farsz zawijamy w liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem tak, by tylko lekko je przykrywał. Na wierzch posypujemy posiekaną dymką ze szczypiorem, namoczonymi wcześniej grzybami i dokładamy liście laurowe. Pieczemy ok 80 min w 180 stopniach, uważając, by młoda kapusta się nie rozgotowała. W razie potrzeby podlewać bulionem.
Pieczone gołąbki w młodej kapuście
Młodą kapustę delikatnie sparzamy wrzątkiem.
Pieczone gołąbki w młodej kapuście
Etapami ściągamy z kapusty liście i osuszamy.
Pieczone gołąbki w młodej kapuście
Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce.
Pieczone gołąbki w młodej kapuście
Mięso najpierw wyrabiamy, potem dodajemy ryż i starte warzywa.