p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Gołąbki z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki z młodej kapusty i sosem pomidorowym

Gołąbki z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

 

  • 1 szt kapusta młoda,
  • 200 g ryż,
  • 500 g mięso mielone z indyka,
  • 500 g mięso mielone wołowe,
  • 1 szt. kostka warzywna,
  • do smaku papryka sól pieprz,
  • 1 szt. jajko,
  • do smaku majeranek

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty
Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i sparzyć kapustę wrzącą wodą. Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać 2 gatunki mięsa z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku , solą, papryką,pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Wyszło 20 gołąbków. Ułożyć na blasze pozostałe liście kapusty , na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać kostką warzywną rozpuszczoną w szklance wrzącej wody. Przykryć liśćmi kapusty. Dusić w temp. 150 stopni około 30 minut godz. Obrócić gołąbki na drugą stronę. Zwiększyć temp. do 180 stopni i dalej dusić około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym
Gołąbki z młodej kapusty
Etap 1
Gołąbki z młodej kapusty
Etap 2
Gołąbki z młodej kapusty
Etap 3
Gołąbki z młodej kapusty
Etap 4