Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty
Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i sparzyć kapustę wrzącą wodą. Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać 2 gatunki mięsa z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku , solą, papryką,pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Wyszło 20 gołąbków. Ułożyć na blasze pozostałe liście kapusty , na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać kostką warzywną rozpuszczoną w szklance wrzącej wody. Przykryć liśćmi kapusty. Dusić w temp. 150 stopni około 30 minut godz. Obrócić gołąbki na drugą stronę. Zwiększyć temp. do 180 stopni i dalej dusić około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym