Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Gołąbki w pekińskiej Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie w przygotowaniu, w smaku bardzo delikatne

Gołąbki w pekińskiej Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki w pekińskiej Edzi

 

  • 1 kapusta pekińska
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 szkl ryżu
  • 1 duża cebula / 2 mniejsze
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka maggi w płynie
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Gołąbki w pekińskiej Edzi
Odcinamy ok 4 cm kapusty od dołu i oddzielamy liście. W garnku zagotowujemy ok 3 litrów wody, wkładamy liście kapusty i parzymy ok 2-3 minut. Ścinamy grube części. Ryż gotujemy w dwóch szklankach wody z solą. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Do gorącego ryżu wrzucamy zeszkloną oliwę i mięso mielone. Mieszamy dokładnie i dodajemy przyprawy. Masę ryżową nakładamy na liście pekinki i zwijamy. Na blaszce układamy pozostałe liście kapusty, na nich układamy gołąbki i przykrywamy liśćmi (jeśli na tyle zostało) lub folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30- 40 min. Można również parować gołąbki ok 45min. Są pyszne i baaardzo delikatne.
Gołąbki w pekińskiej Edzi
Oddzielamy liście i parzymy we wrzątku ok 2-3 min
Gołąbki w pekińskiej Edzi
Ugotowany ryż mieszamy z cebulą mięsem i przyprawami
Gołąbki w pekińskiej Edzi
Na liściach kapusty kładziemy masę ryżową i zawijamy
Gołąbki w pekińskiej Edzi
Zwinięte gołąbki układamy na blaszce i pieczemy ok 30-40 min