Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie pomidorowym
Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę przełożyć do dużego garnka, zalać woda i zagotować. Co kilkanaście minut zdjąć z kapusty 2-3 wierzchnie liście. Liście lekko przestudzić. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków. Mięso przełożyć do miski. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ryż, przyprawę w płynie, jajka, pieprz i trochę soli ziołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Z zaparzonych liści kapusty ściąć zgrubienie. Na każdym liściu ułożyć po trochu mięsno-ryżowej masy (na stronie ze ściętym zgrubieniem). Gołąbki zwijać w kopertę (czyli najpierw boki do środka, następnie zwinąć jak roladkę). Gołąbki mocno zrumienić na rozgrzanym oleju. Podsmażone gołąbki przełożyć do dużego garnka (lub dwóch mniejszych). Zalać je wodą (tyle, żeby były prawie całkowicie przykryte). Dodać do nich ziele angielskie, liście laurowe i trochę przyprawy uniwersalnej. Na patelnię po smażeniu gołąbków przełożyć koncentrat pomidorowy. Podsmażać go kilka minut, co chwilę mieszając. Do koncentratu dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą, wymieszać i zagotować. Sos pomidorowy dodać do gołąbków. Gołąbki gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę. Sos można zagęścić pszenną mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.