Sposób przygotowania:
Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym
Ryż gotuję al dente, pozostawiam do ostudzenia. Ostudzony ryż przekładam do miski z mięsem, jajkiem i przyprawami. Wyrabiam na zwartą masę. Kapustę wkładam w całości do garnka z wodą i gotuję około 10 minut. Po tym czasie wyjmuję kapustę z garnka i ostrożnie oddzielam liście od głąba.
Na liściu kapusty kładę mięsno-ryżowy farsz, zwijam najpierw podstawę liścia, potem boki do wewnątrz gołąbka. Wielki garnek wykładam dokładnie odłożonymi liśćmi kapusty - dzięki temu gołąbki nie przypalą się. Następnie układam gołąbki warstwami i zalewam je wodą lub bulionem. Gotuję całość około 30-40 minut na średnim ogniu. Sos pomidorowy podgrzewam, łączę ze śmietaną i dokładnie mieszam. Następnie dodaję sos do garnka z gołąbkami i gotuję z sosem około 10 minut. Gołąbki podaję na gorąco z pieczywem.
Na liściu kapusty kładę mięsno-ryżowy farsz, zwijam najpierw podstawę liścia, potem boki do wewnątrz gołąbka. Wielki garnek wykładam dokładnie odłożonymi liśćmi kapusty - dzięki temu gołąbki nie przypalą się. Następnie układam gołąbki warstwami i zalewam je wodą lub bulionem. Gotuję całość około 30-40 minut na średnim ogniu. Sos pomidorowy podgrzewam, łączę ze śmietaną i dokładnie mieszam. Następnie dodaję sos do garnka z gołąbkami i gotuję z sosem około 10 minut. Gołąbki podaję na gorąco z pieczywem.