lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Gołąbki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre gołąbki w sosie pomidorowym na obiad. Smacznego.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym

 

  • 1 kapusta biała kapusta
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 szklanki kaszy
  • pieprz
  • sól
  • 3 cebule
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 20 dag słoniny bez skóry
  • 1/3 masła

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na roztopionym na patelni maśle, aż zmieni kolor na złotawy. Podsmażoną cebulę zmielić i dodać do mięsa mielonego. Garść grzybów również zmielić i dodać do mięsa mielonego. Kaszę ugotować. Do gotującej się kaszy wrzucić pokrojoną w kostkę słoninę, aby nie skleiła się. Ugotowaną kaszę dodać do mięsa mielonego wieprzowego wymieszanego już ze zmieloną cebulą i grzybami. Mięso doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem i solą. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Liście kapusty dokładnie umyć i włożyć na parę chwil do gorącej wody, aby były miększe i nie łamały się podczas składania. Na liście kapusty nakładać farsz z mięsa i dokładnie zawinąć, aby nie rozwaliły się ( najpierw poskładać boki do środka, a później zwinąć w rulonik). Gołąbki gotować około 20 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym.Sos pomidorowy: Masło rozpuścić na patelni i dodać do tego mąkę. W czasie podsmażania bardzo dobrze wymieszać. Do zasmażki dodać wodę, śmietanę oraz przecier pomidorowy. Chwile jeszcze pogotować. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem.