Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na roztopionym na patelni maśle, aż zmieni kolor na złotawy. Podsmażoną cebulę zmielić i dodać do mięsa mielonego. Garść grzybów również zmielić i dodać do mięsa mielonego. Kaszę ugotować. Do gotującej się kaszy wrzucić pokrojoną w kostkę słoninę, aby nie skleiła się. Ugotowaną kaszę dodać do mięsa mielonego wieprzowego wymieszanego już ze zmieloną cebulą i grzybami. Mięso doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem i solą. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Liście kapusty dokładnie umyć i włożyć na parę chwil do gorącej wody, aby były miększe i nie łamały się podczas składania. Na liście kapusty nakładać farsz z mięsa i dokładnie zawinąć, aby nie rozwaliły się ( najpierw poskładać boki do środka, a później zwinąć w rulonik). Gołąbki gotować około 20 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym.Sos pomidorowy: Masło rozpuścić na patelni i dodać do tego mąkę. W czasie podsmażania bardzo dobrze wymieszać. Do zasmażki dodać wodę, śmietanę oraz przecier pomidorowy. Chwile jeszcze pogotować. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem.