iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Gołąbki warzywne

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy nudzą nam się gołąbki mięsne wtedy przyrządzam takie jak te czyli wegetariańskie. Smakują równie smacznie jak tradycyjne a nawet lepiej.

Gołąbki warzywne

Składniki:

Gołąbki warzywne

 

  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 4 marchewki,
  • 1/2 pieczarek,
  • 2 woreczki kaszy gryczanej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • mały pęczek kopru,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 listki laurowe.

Sposób przygotowania:

Gołąbki warzywne
Kapustę gotujemy, zdejmujemy miękkie liście, pieczarki bardzo drobno siekamy, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie smażymy 20 min, solimy, pieprzymy do smaku. Kaszę gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy dodajemy do warzyw, studzimy, wbijamy jajka, solimy, pieprzymy, dodajemy bułkę tartą, koper siekamy (łodygi odkładamy), dodajemy koper do reszty w każdy liść kapusty wkładamy porcję farszu, zwijamy. Doprowadzamy do wrzenia bulion, solimy, dodajemy posiekaną cebulę, listki koncentrat, łodygi kopru, wrzucamy gołąbki, gotujemy 30 min. należy uważać aby nie przedziurawić liścia.