darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Warzywne gołąbki z pęczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, pełne koloru gołąbki warzywne z kaszą

Warzywne gołąbki z pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywne gołąbki z pęczakiem

 

  • Główka młodej kapusty
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka kaszy pęczak
  • 3-4 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz, czubryca czerwona, rozmaryn suszony
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Warzywne gołąbki z pęczakiem
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i stopniowo wyciągać odrywające się liście, wkładać do zimnej wody. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Do miski włożyć bardzo drobno posiekaną 1 cebulę i paprykę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę pomidory i ostudzoną kaszę, doprawić dość mocno, dodać jajka i wymieszać. Zawijać gołąbki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zeszklić. Dodać pomidory z puszki, doprawić, dolać wywar. Na koniec dodać posiekany koperek. W dużym garnku ułożyć na dnie liście kapusty, następnie gołąbki i zalać sosem pomidorowym. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
Warzywne gołąbki z pęczakiem
warzywne gołąbki z pęczakiem
Warzywne gołąbki z pęczakiem
polecam
Warzywne gołąbki z pęczakiem
do pokrojonych pomidorów i papryki dodajemy pietruszkę
Warzywne gołąbki z pęczakiem
wszystko mieszamy razem z ugotowaną kaszą