Sposób przygotowania:
Warzywne gołąbki z pęczakiem
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i stopniowo wyciągać odrywające się liście, wkładać do zimnej wody. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Do miski włożyć bardzo drobno posiekaną 1 cebulę i paprykę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę pomidory i ostudzoną kaszę, doprawić dość mocno, dodać jajka i wymieszać. Zawijać gołąbki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zeszklić. Dodać pomidory z puszki, doprawić, dolać wywar. Na koniec dodać posiekany koperek. W dużym garnku ułożyć na dnie liście kapusty, następnie gołąbki i zalać sosem pomidorowym. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
dża