zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gołąbki ryżowo - mięsno - warzywne

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

troszkę inna wersja gołąbków.........

Gołąbki ryżowo - mięsno - warzywne

Składniki:

Gołąbki ryżowo - mięsno - warzywne

 

  • 1 główka kapusty
  • 2 saszetki ryżu parabolicznego
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 300 g mrożonej mieszanki chińskiej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szk wody

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki ryżowo - mięsno - warzywne
Kapustę sparzyć i oddzielić liście.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć.
Mięso zmielić.
Przestudzony ryż przełożyć do miski, dodać cebulę, mieszankę chińską, jajko oraz przyprawy i wszystko wymieszać.
Dno naczynia, w którym będą się dusić gołąbki wyłożyć liśćmi kapusty.
Na każdy liść kapusty nałożyć po dwie łyżki nadzienia, zawinąć gołąbki i ułożyć je w garnku.
Gdy gołąbki są już w garnku, zalać je koncentratem zmieszanym z wodą.
Dusić pod przykryciem około 30-40 minut.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.