femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Gołąbki według FemmeFatale

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chyba każdy słyszał o smakowitych gołąbkach... Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Przedstawiam Wam moją "gołąbkową" propozycję ;)

Gołąbki według FemmeFatale Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki według FemmeFatale

 

  • 1 duża główka kapusty
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała cebulka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • jakaś przyprawa uniwersalna do smaku (np. Vegeta)

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki według FemmeFatale
1.5 szklanki ryżu ugotuj według przepisu na opakowaniu ( do miękkości ). Z kapusty oderwij pierwsze brzydkie liście. Wykrój z niej " głąba". Umieść w garnku z wodą i sparz kapustę przez około 10 minut - aż liście zrobią się wiotkie. Po sparzeniu pooddzielaj wszystkie liście, tak aby każdy był osobno. Do dużej miski przełóż wystudzony ryż, dodaj cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę, mięso oraz pieprz i sól do smaku. Wszystkie składniki umieszczone w misce wyrób na jednolitą masę. Farsz mięsno - ryżowy układaj na liściach kapusty. Kapustę z farszem zawijaj tak, aby powstały małe i zgrabne " gołąbki". Kapustę z farszem zawijaj tak, aby powstały małe i zgrabne " gołąbki". Gołąbki układaj w garnku warstwami. Każda warstwę posypując delikatnie Kucharkiem. Gołąbki duś pod przykryciem około godziny. Podawaj z ketchupem lub sosem pomidorowym oraz białym pieczywem.
Gołąbki według FemmeFatale
Etap 1 : ryż ugotuj do miękkości i wystudź.
Gołąbki według FemmeFatale
Etap 2 : sparzone liście porozdzielaj tak,żeby każdy był osobno.
Gołąbki według FemmeFatale
Etap 3 : ryż z mięsem połącz na jednolitą masę.
Gołąbki według FemmeFatale
Etap 4 : farsz mięsno - ryżowy nakładaj na liście kapusty.