Sposób przygotowania:
Ziemniaczane gołąbki
Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty włożyć do gotującej się, osolonej wody, gdy liście zrobią się miękkie, zdjąć je i odstawić do wystygnięcia.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak do placków ziemniaczanych i odcisnąć na gazie. A skrobię z tej wody dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do odciśniętych ziemniaków dodać dwa jajka, zeszkloną cebulę, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz ziołowy.
Na liście kapusty nakładać porcję farszu i zawinąć jak gołąbki. Dno rondla wyścielić liśćmi, gołąbki ułożyć tak aby przylegały do siebie. Zalać bulionem warzywnym i dusić przez ok godzinę.
Podawałam z sosem beszamelowym, z którym smakują idealnie.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak do placków ziemniaczanych i odcisnąć na gazie. A skrobię z tej wody dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do odciśniętych ziemniaków dodać dwa jajka, zeszkloną cebulę, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz ziołowy.
Na liście kapusty nakładać porcję farszu i zawinąć jak gołąbki. Dno rondla wyścielić liśćmi, gołąbki ułożyć tak aby przylegały do siebie. Zalać bulionem warzywnym i dusić przez ok godzinę.
Podawałam z sosem beszamelowym, z którym smakują idealnie.