AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ziemniaczane gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gołąbki z ziemniakami to danie takie trochę zapomniane, ale warto się przekonać, że smakują tak samo wyśmienicie jak te tradycyjne z ryżem i z mięsem.

Ziemniaczane gołąbki

Składniki:

Ziemniaczane gołąbki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane gołąbki
Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty włożyć do gotującej się, osolonej wody, gdy liście zrobią się miękkie, zdjąć je i odstawić do wystygnięcia.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak do placków ziemniaczanych i odcisnąć na gazie. A skrobię z tej wody dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do odciśniętych ziemniaków dodać dwa jajka, zeszkloną cebulę, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz ziołowy.

Na liście kapusty nakładać porcję farszu i zawinąć jak gołąbki. Dno rondla wyścielić liśćmi, gołąbki ułożyć tak aby przylegały do siebie. Zalać bulionem warzywnym i dusić przez ok godzinę.

Podawałam z sosem beszamelowym, z którym smakują idealnie.